Margit néni

 

Idén, október 23-án ünnepeljük az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóját. Az ünnep alkalmából arra gondoltam, hogy nem csak a történelemkönyvből ismert ’56-os eseményeket idézem fel, hanem olyan embert faggatnék, aki közvetlenül átélte a nem mindennapi eseményeket. Eszembe is jutott Margit néni, aki készségesen válaszolt minden kérdésemre.

Hány éves volt Margit néni 1956-ban?
35 éves voltam.

Hol tetszett lakni ez idő alatt?
A Bartók Béla úton az 59. szám alatt laktunk, a Bartók Mozival szemben, ahol, mint utóbb kiderült egy géppuskafészek volt.

Gondolom mikor kitört a forradalom nem volt éppen szerencsés a szemben lévő géppuskafészek?
Hát nem igazán. Mikor kezdetét vette a lövöldözés, a lakásba több golyó is becsapódott, az egyik éppen a sublót tetejét súrolta, ami mögött a kiságy állt.

Ugye Margit néniék nem maradtak egész végig ebben a veszélyes környezetben?
Nem, a gyermekeimmel ezután az angyalföldi Gyöngyösi útra menekültünk - a rokonokhoz- villamossal. Útközben fegyveres fiatalokkal találkoztunk, akiket senki nem mert megkérdezni a fejleményekről, mert nem tudtuk, hogy ki- kicsoda, és kivel van.

Mi történt mikor kitört a lövöldözés?
A két gyerekkel az óvóhelyre menekültünk, ahol ekcémás lett Ákos, a kisfiam, és betegségét csak két és fél év múltán tudtuk tünetmentesre kikezelni.

Köszönöm Margit néni, hogy segíteni tetszett az eseményeket felidézni.

vissza az előző oldalhoz