Gombos Petra interjúja

1956 nem csak egy szám, amit kiejthetünk jelentés nélkül e számnak történelme van! Ezt a történelmet sokan saját bőrükön tapasztalhaták. Akik átélték e napokat nem ara vágytak hogy egy történelem tankönyv sorai közt szerpeljenek ök csak a a forradalom végét várták! De a vágyakozás és a remény közt eltelt idő borzalmas volt! E szavakkal kezdték hát saját történeteiket riport alanyaim: felfoghatatlan, hátborzongató élmény talán nem csak  a szenvedés, hanem maga a valóság, amit még gyermek fejjel (13) nehéz volt átélni és feldolgozni. Feldolgozni azt amit akkor láttunk, s mit láttunk az nem egy rossz álom, míg csak nem is képzeletünk szüleménye, az maga a valóság volt, tankok, katonák s lázadó forradalmárok valahogy igy jellemeznénk mindennapjainkat! Foradalmárok közt nem  egy s kettö tizenévestt látunk kik azt se tudták melyik oldalon fogják karabélyukat köztük voltunk mi magunk is!!
Fegyver nyomtak kezeinkbe egy mondat kiséretével ez a mondat nem volt más mint célra tart és lő! S mi csak akor döbbentünk rá,hogy embert ölni megyünk! Gyakran feltetük magunknak azt a kérdést, hogy mi hösök vagyunk, vagy gyilkosok? De ahogy teltek múltak az évek rájöttünk, hogy mi csak a forradalom bábjai voltunk, akiket úgy mozgattak, ahogy kedvük tartotta! Mi ott voltunk és harcoltunk láttuk, hogy esnek el bajtársaink köztük legjobb barátaink, s hogy hogyan sírnak a szeretteik! Átéltük az éhezés fogalmát s a golyó mély sebét látunk földön heverö halottat kin gázoltak át a katonák s nem számitot,hogy hány éve s mi a neve csak az hogy öldököljuk egymást! Meghúzni a ravaszt egy életet kioltani ,szenvedni ,félni s félelmet kelteni ez volt a forradalom. De kik othon maradtak azok is szenvedtek édesanyánkat és legfiatalabb testvérünkett nem engették be az óvóhelyre azzal  a mondattal, hogy túl hangosak! S hogy csak a bajt hozzák rájuk! Ők egy szőlősben leltek menedékre a nagy öszecsapások idején nem katonákkal vagy tankokkal harcoltak, hanem magával az éhezésel és a rettegésel ez volt igazán a küzdelem. Élni és életben maradni ez volt a cél, akiknek sikerült  megmaradt a retegés kik elhunytak azoknak a dicső halál nyujtott vigaszt!
E történtek után  teljes életet probálunk élni kihasználva a a csodás mindenapokat s az élet adta szépségeket! Ezért érdemes élni s nem azért hogy  hogy féljünk a mindenapoktól!!

vissza az előző oldalhoz