Konkoly Denis interjúja

A budaörsi 4722-es 37. Önálló Szállító Ezred pilóta hadnagyát, Tamási Lajost kérdeztem az 56-os eseményekről melyeket ő élt át.

Előzmény: A magyar ifjúság című újságból értesültünk a Petőfi körben lezajlott eseményekről. Egy hét elteltével komolyabb ellenállásra szólító felhívások jelentek meg. Néhány nappal ezután csend, semmiféle politikai ismertetés alakulaton belül nem volt.

Október 23.-a: Reggel meghallottuk, hogy a Rákóczi úton tüntetés volt az egyetemisták és az ifjúság tüntetett azért, hogy a szovjet csapatok vonuljanak ki, a katonáknak magyar egyenruhát (eddig szovjet típusú egyenruha volt), és az egyenjogú kereskedelmi elbírálásért stb. A hajózó pihenőbe semmi különösebbet az eseményekről nem tudtunk, csak azoktól, akik nem a tiszti szálláson laktak. Még aznap 11-12 óra között kiadták a fegyvereket és annyi lőszert, amennyit az egység tagjai akartak. Ez a nap csendesen, egyhangúsággal minden különösebb esemény nélkül telt el.

Október 24.-e: Az élelmezés biztosítása érdekében két Csepel típusú teherautóval (honvédségi) élelmiszert vételeztünk ennek biztosítása érdekében minden gépkocsihoz a gépjárművezetőn kívül 2-2 tiszt volt rendszeresítve.

Október 25.-e: Már Budapest területén fegyveres harcok voltak. A szovjetek ekkor még nem avatkoztak bele. Tudomásunk szerint a Köztársaság téren a székház előtt komoly incidensek történtek, ledöntötték a Dózsa Györgyi úton a Sztálin szobrot. Október 26-a: A sapkánkról és a hajózó jelvényünkről a vörös csillagot le kellett venni. A laktanyán belül megerősített őrség volt. A Blaha Lujza téren harcok voltak, üllői út, Killián laktanya környékén szintén harcok, lövöldözések voltak.

Október 27.-e: Az alakulaton belül felrobbantották a páncélszekrényt, személyi okmányokat kivették mindenkinek oda adták így megtudtuk, hogy a hajózó személyzetből az ÁVH besúgó személyeket alkalmazott. Ezek kisebb vétségek miatt lettek megzsarolva az ÁVH részéről. Ezeket a személyeket 8-10 fő kb. a hajózó pihenő helységében egy fegyveres őrizte, atrocitás ellenük nem történt.

Október 28.-a: Budapest és az ország területén a fegyveres harcok erősödnek. Összecsaptak tankokkal szovjet csapatok némely helyen, lövöldöztek. Ezen a napon Nagy Imre miniszterelnök beszédét hallgattuk, továbbra is fegyveres készültségbe voltunk. Ellátásunk biztosított volt.

Október 29.-e Reggel 9 órakor AN-2-es „10” oldalszámú repülőgéppel 3 tiszt Szolnokra repült futár postával és vissza is postát hoztunk ezt az alakulat parancsnoka, átvette. A repülőgép átvizsgálásakor Budaörsön vettük észre, hogy a függőleges vezér sík két helyen át van lőve gyalogsági fegyverrel, ezért nem okozott semmi bonyodalmat. Javítás után újból repültünk vele. A városba már minden utcán összetűzések, tüntetések voltak az ÁVH-sokkal és az orrlövészekkel. Az előttem lévő 25 év körüli gyalogost a Rákóczi út, körút sarkán, az út túloldalán lévő ház egyik emeletéről lelőtték.

Október 30.-a: Reggeli után a repülőtérre gépkocsival röpcédula-csomagokat hoztak. Ezeket bepakolták egy repülőgép törzsébe. A fényképező nyílást kinyitották (törzs alján található) egy civil felszállt velünk a repülőgépre és a város felett kiszórta a röpcédulákat, melyeket főleg a pesti oldalra (XIII. ker., XIV. ker., VII. ker., VIII. ker., és a IX. ker. területére hullottak le.) szórtunk. Ezt a műveletet kétszer ismételtük meg. A röpcédula tartalma: A szovjetek hagyják el Magyarország területét, új választások kiírása, az embertelen normák megszüntetése a gyárakban és a kilépés a varsói szerződésből stb. Némileg a fegyveres harcok csökkentek Nagy Imre felhívására és kérte a fegyverek beszolgáltatását.

Október 31.-e: Az alakulat tiszti állománya járőr szolgálatot adott a Móricz Zsigmond körtér, a Kelenföldi pályaudvar és a Gellért tér környékén. Az alakulatnál senkinek bántódása nem történt akár egyetértett a követelésekkel akár nem. November 1.-e: Az alakulatnál új személyi okmányokat töltöttek ki, mert a régiek elkallódtak illetve a robbanás következtébe megsérült. Egy LI-2-es repülőgép Svájcba repült a pénzverde részére esedékes csomag elhozataláért. A pénzverde igazgatója kísérte a szállítmányt, amit aztán a pénzverde épületébe elszállítottak illetve a Nemzeti Bankba aranyat vittek.

November 2.-a: Szokásos foglalkozások voltak navigáció, légi lövészet, szerkezettan és aero dinamikai ismeretek felelevenítése. Délután újból tiszti készültség volt a XI. kerület területén a felkelőkkel való találkozásunk teljes békében zajlott le. Megalakult a katonatanács, amely átvette a régi személy ügyi dolgokat.

November 3.-a: Az alakulattól 15 tiszt kérte azonnali leszerelését, amit elfogadtak a parancsnokság részéről, és tartalékos állományba helyezték őket. Továbbra is, tiszti készültséget adtunk ekkor már nemzetőrök is csatlakoztak hozzánk.

November 4.-e: Kora reggel erős motorzúgásra ébredtünk a repülőtér területén két tank állt melyek tisztességesen tönkre tették a talajt. A busz végállomással szemben, ahol laktam közvetlen a kerítés mellett
egy szovjet harckocsi állt az ágyú csövével a tiszti épület felé. Fegyvereinket elvették tőlünk a repülőtérre nem mehetünk ki, a szekrényeinket a hangárban pedig feltörték, térképeket, útvonal vázlatokat, hajózó ruhánkat ellopták. A hangárba ez után tilos volt bemenni szovjet őrség őrizte. Készültségi szolgálatunk észlelte, hogy a Móricz Zsigmond körtéren a Bartók Béla út köveiből barikádot építettek és a fegyveres civilek harc készültségbe voltak géppisztollyal és különböző kisebb fegyverekkel. Körülbelül másfél óra elteltével elhagytuk a helyszínt és visszamentünk a reptérre és a parancsnoknak jelentettük, hogy mit látunk. Nálunk fegyver ekkor már nem volt, ezért további készültségi szolgálat alól mentesítettek. Gyakorlatilag a szovjet csapatok főnöke egy alezredes házi őrizetben tartott minket n
ovember 6-ig. Ezalatt a városban komoly harcok alakultak ki a Széna téren, Corvin közben és Csepelen. Az ottani eseményekről csak részben tudtunk valódi információt.

November 10.-e: Visszakaptuk a fegyvereinket. Fél füllel halottuk, hogy az alakulat felbomlik és különböző az ország területén belüli repterekre, szétszórják. A katonatanácsot megszüntették, újból személy ügyi tiszt lett egy százados, aki kiosztott űrlapokat, amely a későbbiekben a Kádár nyilatkozat volt. Ezt alá kellett írni és a továbbiakban, szolgálatban csak az maradhatott, aki aláírta az űrlapot. Ez volt az úgynevezett Munkás Paraszt kormány. Körülbelül 35 tiszt ezt nem írta alá sorsuk a honvédségből való eltávolítás lett. Néhány tiszt,
aki ezt előre tudta mielőtt kiosztották volna a nyilatkozatokat, a személy ügyi századostól kérték leszerelésüket ezt jóvá, hagyták ezért semmiféle atrocitásuk nem volt és hátrányuk ebből nem származott. 1956. december. 31.-ével nem tényleges állományba (tartalékos) helyezték őket. Ezután az alakulat valóban felbomlott. Egyrésze Kaposvárra (Taszárra) került másik része Kecskemétre és a többi része a Malév állományába került. Ahol hosszabb rövidebb ideig, mint közforgalmi pilóták és navigációs tisztekként dolgoztak. A MÖHOSZ is alkalmazott több leszerelt pilótát oktatónak és repülőtér parancsnoknak.

Alakulat neve: budaörsi 4722-es 37. Önálló Szállító Ezred
Alakulat parancsnoka: B. Varga Sándor őrnagy
Személy ügyi tiszt: Subba Miklós százados
Politika ügyi tiszt: Nasztanovics Ferenc százados
Svájcba repülő pilóta: Tóth János főhadnagy
Az AN-2 repülőgép személyzete: Tímár László főhadnagy; Tamási Lajos hadnagy; Reiter Ferenc törzsőrmester, szerelő

vissza az előző oldalhoz