Általános iskolai tanító

Riportom alanya az általános iskolám egyik hajdani tanítója. Ő átélte az ’56-os forradalom eseményeit, de a részletekről inkább meséljen ő maga.

Jó napot kívánok! Először is szeretném ha röviden bemutatkozna.
Kis kezit csókolom! A nevem Szarka János, jelenleg feleségemmel Kosdon élek.

Ha jól tudom ön részt vett az ’56-os forradalomban.
Igen, részt vettem a forradalomban, mint szabadságharcos. A budapesti harcokban főhadnagyi illetve őrnagyi tisztet töltöttem be.

Arra szeretném kérni, hogy meséljen erről az időszakról. Milyen volt a város ekkor?
A harcok következtében a város szinte romokban hevert. Mindenki éhezett, bujkált. Aki csak tudta mentette az életét. Az én fivérem kedvese ekkor éppen áldott állapotban volt. Próbálták menteni a pici és a maguk életét is. Padlásokon, pincékben bujkáltak a városban dúló harc elől, mindhiába…(Ekkor könnybe lábadt szemekkel, elcsukló hangon folytatta.) Mindhárman (ezalatt külön személyként értette a magzatot is) a barbár harc áldozatai lettek. Mikor megláttam fivérem testét holtan feküdni… a világ összeomlott bennem! Ekkor már minden mindegy volt!Egy cél lebegett előttem: Megmenteni a hazát! S egyúttal megbosszulni testvérem és családja halálát. Leróni kegyeletemet előttük…

Mi történt a szabadságharc leverése után?
A szabadságharc leverése utáni megtorlás engem se kímélt. 14 évet töltöttem börtönben. Mécs László, költő rabtársam volt. Itt kezdtem el én is verseket írni. Verseim főbb témái a mai napig a szabadságharc eseményei, az emberek rémületes arca, a zokogó családtagok hangja, a menekülés percei, s nem utolsó sorban fivérem elvesztésének gyötrelmei.

Ön hogy emlékszik vissza erre az időszakra?
Életem legeslegborzalmasabb időszaka volt ez!A szenvedés, az éhezés, a lelki fájdalmak…A krónikás szomorú dolgokat jegyezhetett le a nagykönyvbe, hiszen 1956-ban a rövid ideig tartó győzelem után ismét az eltiprás következett. A harcokban elesettek száma kb. 2500. A Kádár-rezsim alatt elítéltek 23 701, és kivégeztek kb. 240 főt. Sok ember életét tették rettegéssé. Sokakat pedig bebörtönöztek. Kb. 200 ezren hagyták el ekkor az országot.

Nagyon szépen szeretném megköszönni, hogy volt olyan kedves és megengedte, hogy raboljam az idejét. Továbbiakban kívánok még sok boldog évet a családjával.

Nagyon szépen köszönöm és viszont kívánok minden jót. Szívesen álltam rendelkezésére.

vissza az előző oldalhoz