Józsefváros

Az én riportalanyom a nagypapám volt.

Hány éves voltál papa az 1956 október 23-án történt forradalom idején?
Tizenkét éves voltam.

Kitől értesültél a történtekről?
Az iskolából amikor hazaértem tudtam meg, hogy tüntetések vannak.

Szüleidtől hallottál az eseményekről?
Az apukám mesélt arról, hogy mit látott-halott az nap, a munkája során. Megtudtam, hogy a Petőfi szoborból indult el a diáktüntetés. A pesti egyetemisták a Margit hídon át, a budaiak a Dunaparton végigvonulva jutottak el a Bem-szoborig. Majd átmentek a Kossuth Lajos térre, ahol Nagy Imre mondott beszédet . Tudtam arról, hogy mi történt a Parlament előtt, a Corvin-közben és a Köztársaság téren. A Corvin-közben voltak a legnagyobb harcok, a Köztársaság téren elfoglalták a Pártházat. Jártam is ezeken a helyeken édesapámmal miután ki lehetett menni az utcára. A Roosevelt téren több halálos áldozata volt, annak amikor az ÁHV-sok tüzet nyitottak a tüntetőkre.

Ti akkor hol laktatok?
Budapesten a VIII. kerületben a József utcában.

Itt volt valamilyen esemény?
Igen, itt is folytak utcai harcok, a mi házunkba is belelőttek. Ezekben a napokban, hogyan lehetett például vásárolni iskolában vagy dolgozni menni? Az alapvető élelmiszereket csak nagy nehézségek árán lehetett beszerezni. Előfordult az is, hogy kenyérér és tejért álltam sorba az utcán és feltűntek az orosz harckocsik és feloszlatták (belelőttek) a tömegbe. Nem jártunk se iskolában, se dolgozni.

Hol tartózkodtatok a harcok alatt?
A pincébe voltunk ezekben a napokban.

Hogyan élted te ezt meg gyerek fejjel?
A harcok folyamatosan folytak, szörnyű volt látni a sebesülteket, és a halottakat. Legjobban talán akkor féltem, amikor november 4-én hajnalba megjelentek a szovjet harckocsik az utcákon. Dübörögtek, remegtek a házak falai.

Köszönöm papa ,hogy segítettél a riportom elkészítésében.

vissza az előző oldalhoz