Lukácsi Mercédesz interjúja

Hogy élted meg 56-ot?
Nem jött haza az édesanyám és a nővérem. Azt mondták, hogy elmentek múzeumlátogatásra, de a tüntetésen voltak. Talán azt is látták, amikor ledöntik a Sztálin szobrot. Nem tudom, hogy derült ki hogy ott voltak. A rádióban hallotta az ember, hogy tüntetés van, ez volt 23-án. Elcsitultak a dolgok jött november 4. A Nagykőrösi úton jöttek be a tankok, elkezdtek lövöldözni. Beásták magukat a „katona rétre”. A Nagykőrösi útra nem volt tanácsos kimenni, mert minden mozgó célpontra lőttek tankokkal.

Mesélj valami érdekeset!
Miután beásták magukat, hát lőtték a Nagykőrösi utat. Sose felejtem el, kimentünk a házsarkába és egy lövés dördült el, rohantunk befelé.

Honnan hoztatok élelmet?
A Nagyvárad térről. Emlékszem egyszer kimentünk (gyalog) a Nagyvárad térre, és ahogy láttuk a tankcsöveket megijedtünk és beálltunk a fal mellé, mert azt hittük, hogy ott nem tud eltalálni.

Hol laktatok?
A Gomb utcában (Kispesten). Az összes lakó a házból leköltözött hozzánk, mert úgy gondolták, hogy ez a legvédettebb lakás, és egyszer berepült egy repeszarab a palettán, az ablakon keresztül. Ott kuksoltunk.

Hány éves voltál?
13. Nem voltam túl érett, egy „kis hülye” voltam, nem tudtam felfogni ésszel, hogy mi történt. Nekünk gyerekeknek ez egy cirkusz volt, nem kellett iskolába menni.

Mit akartatok csinálni?
Azt is mondjam meg, hogy disszidálni akartunk? Persze, csak későn kaptunk észbe, és Csornáról visszahoztak(december elején).

Féltél? Mit éreztél?
Persze hogy féltem, ki nem félt akkor Pesten?! De egy gyerek ezt máshogy fogja fel, úgy éltem át, mint egy gyerek, egy olyan kis balhé volt.

Mit tettek a forradalmárok?
Az orosz katonák össze voltak sülve. Mert a forradalmárok bedobálták a tankokba a benzines palackokat, azok meggyulladtak, és a katonák bent égtek.

Meddig tartott a „válsághelyzet”?
Talán januárig. Amint megtudtuk, hogy van, rizs meg van ez meg az és akkor elmentünk, de szóval ezt talán még a mai felnőttek se tudják felfogni, hogy az ember nem tudta beszerezni az élelmet. Csak egy-két üzlet volt nyitva azok elött meg hosszú sor állt.

vissza az előző oldalhoz