Lvomszki Viktória interjúja

Mikor születtél?
1936-ban

Hogyan váltál a Forradalom résztvevőjévé?
Nem vettem részt a forradalomba csak figyelemmel kísértem az eseményeket. A rádióból értesültem, hogy az egyetemisták 23.-án sokan elindultak a Bem szobor felé, harcolni a demokráciáért és a szabadságért.

Milyen szerepet játszottál a Forradalomban?
Csak megfigyelő voltam.

Hogyan vettél részt a családtagjaiddal az eseményekben?
Az egész család és én csak érdeklődéssel figyeltük a dolgokat és drukkoltunk, hogy céljaikat elérjék harc nélkül.

Melyek a legélénkebb emlékeid a Forradalomról?
Sajnos nem érték el, hogy  harc nélkül elérjék a céljaikat így elkezdődött a lövöldözés és mindkét oldalon halottak feküdtek a földön. Amikor elcsitult egy kicsit a puskaropogás zaja akkor a testvéreimmel elmentünk a Körútra ahol a harc is folyt és megdöbbenéssel láttuk a halottakat és a rommá lőtt házakat. A halottak között voltak fiatalok, gyerekek, öregek. Előre nem volt látható a forradalom győzelme. Ez idő alatt is be kellett menni a munkahelyre, de nem kellett dolgozni, mert a parasztok a munkások részére hagymát, krumplit, húsféléket hoztak, amit felírtak és a forradalom után kellett kifizetni. Teltek a napok és mind több volt a puskaropogás. A forradalom nem tudott győzni, mert a kormány a szovjet hadsereget kérte a forradalom leverésére. November 4.-én tankok dübörgését hallottuk, ami azt jelenete, hogy a szovjetek bejöttek az országba(Budapestre) és a forradalom amit nagy lelkesedéssel kezdett a fiatalság, leverték. Elkezdődtek a letartóztatások. Budapest csatatérré vált. Hosszú időbe telt ennek rendbetétele és a lelkek megnyugvása…

Kik azok a legemlékezetesebb személyiségek, akikkel találkoztál, vagy akikről hallottál?
Emlékszek nagy Imrére és Maléter Pálra, akiket kivégzett a magyar kormány.

Milyen hatással volt az életedre a Forradalom?
Rossz hatással volt rám a forradalom, mert nagyon sok áldozatot követelt és nem volt eredménye. Ezek után sokak azt az utat választották, hogy elmennek Magyarországról, de mi itt maradtunk, mert hazaszerető emberek vagyunk. Még mindig bennem él az ártatlanul kivégzett fiatalok emléke. A forradalom résztvevőit a 301-es parcellába temették.

Készül az ország a forradalom kitörésének 50.-dik évfordulójának megünneplésére.

Köszönöm az interjút és azt, hogy megosztottad velem az élményeidet, még ha nem túl jók is!!!
Nagyon szívesen, és ha van valami kérdésed még akkor állok rendelkezésedre.

vissza az előző oldalhoz