Miranda Marcia interjúja

Az interjút a nagymamámmal készítettem, aki akkor tíz éves volt és a kilencedik kerületben lakott a Kilián laktanya közelében, ahol a harcok mindennaposak voltak  egészen novemberig.

Volt valami különös, amiből következtetni lehetett már arra, hogy valami szokatlan van készülőben?
Nem igazán. Talán csak annyi, hogy anyám nem jött haza az éjszakai műszak után (mint később kiderült, egy telefonfülkében ragadt a harcok miatt). A hírt csak akkor tudtuk meg mi is, mikor bekapcsoltuk a rádiót.

És mit tettetek, mikor megtudtátok, hogy forradalom van?
Én nagyon megijedtem, bár igazán még nem értettem meg, mi is ez és miért van. Csak a családomon láttam a feszültséget és tudtam, hogy ez valami rossz. Azon a délelőttön ételt osztogattak az utcákon, hát mi is lementünk, majd óvóhelyekre tereltek minket. Úgy emlékszem az egész napunkat ott töltöttük.

Akkor te ezek szerint nem is értetted ez miért van?
Hát persze, mint gyerek én nagyon kíváncsi voltam, de a nagy sietségben senki nem magyarázta el nekem. Később mondták el, hogy a Rákosi kormánynak és az elnyomásnak akarnak véget vetni, de nem értettem, miért ilyen módon.

És félni féltél?
Hogyne féltem volna? Talán akkor féltem legjobban, életemben. A legrosszabb az a bizonytalanság volt, nem tudtam, mi fog történni a következő pillanatban, mindenhol katonák, puskadörgés. Szörnyű volt, főleg nekem, gyereknek…nagyon féltem, hogy valami történik a testvéreimmel, vagy a szüleimmel.

Hol töltötted az éjszakát?
Természetesen az óvóhelyeken. Engem az utcára ki sem engedtek, nem mintha ki szerettem volna menni. Nem tudtam azon az éjszakán aludni, de szerintem mások se. A puskák és az ágyúk folyamatosan zúgtak, mindenki csak forgolódott. Utána sokáig álmodtam még rosszat. Mély nyomot hagyott bennem az az este.

Neked halt meg hozzátartozód?
Hála Istennek nem, de sokak a földön feküdtek, zokogtak a halott katonák holtteste mellett, mások a hozzátartozóikat keresték. Mindenhol halottak…rettenetes látvány volt és hálát adtam az égnek, hogy nekem és a családomnak semmi baja nem történt.

vissza az előző oldalhoz