Tóth Attila interjúja

Az 56-os forradalom nagymamám: Násfay Judit története alapján

"22 éves voltam egy cipőszövetkezetnél a Krisztinában dolgoztam. Eggyik nap gimis diákok szaladtak a Röltexbe Nemzeti színű szalagot vásárolni, mert azt mondták nekik, hogy tanítás után menjenek a Bem térre.
Munka után 5 körül elmentem a (késöbbi férjéhez) Vizkert Andorhoz, Bandihoz. Bandi a barátjaival jött haza és azt mondta, hogy ne menjek haza Pasarétre, mert döntik a Sztálin szobrot és várjam, meg  amíg vissza nem jönnek.( Nándi és Bandi) A két barát éjfél fele jött haza és mesélték, hogy, hogy döntötték le a szobrot. Mindenfélével próbálták levágni a csizmájánál a talapzatról, végül nagy nehézségek árán sikerült is levágni. Hatalmas tömeg volt, teherautókkal próbálták ledönteni a hatalmas bronz szobrot, mivel látták hogy nem lesz ez ilyen könnyű, ezért emberekkel tömítették el a teherautókat. Végül is darabjaira szedték és széthordták, például amit én láttam az az Akácfa utca elejében volt.
A téren beszélték az emberek, hogy a rádiónál is zavargások vannak, és oda gyülekeznek az emberek, hogy elfoglalják a rádiót. Aznap éjszak beszéltem még az anyámmal, aki szintén nem, mert haza menni, mert hallották a rádió közelébe a lövöldözést.
Az ezt követő napokon már nem nyitottak ki a boltok, nem volt közlekedés. Tsz-ek hoztak teherautókon krumplit, meg mindenféle élelmet és szórták le a teherautókról.
Bandi egyik nap például egy élő libával jött haza a hátizsákjában, mert a kábelgyárban éppen azt osztogattak.
Közvetlen harcot nem láttam, viszont láttam egy agyonlőtt fiatalembert és a golyók mellettünk süvítettek el. A pékségnél fejünkre cserépmorzsalékok hullottak a fejünkre. Öregasszonyok vitték a Molotov koktélokat az egyik kapuajból a másikba a fiataloknak, akik ezt a tankokra dobálták.
Másik napon a pincébe kellett menekülnünk mivel egy Orosz tank bejött a József utcába és össze-visszalövöldözött a házakra, míg a Mátyás térre nem ért. Bandi édesapja mesélte, hogy a Köztársaság téren rendőr ruhába bújt ÁVH-at akasztottak fel a lábuknál fogva a fára.
November 4-én mindenki lapított a pincébe a harcok miatt. Mikor kimerészkedtünk a város darabjaiban állt: Üllői út, Korvin köz, József körút, Práter utca stb.…"

vissza az előző oldalhoz