Zsigár Dániel interjúja

Mit csináltál a mindennapjaidban 1956-ban?
Bemenetem reggel dolgozni de sztrájkoltak a munkások és hazaküldtek a munkából, de hazafelé az úton nagy lövöldözés volt. Lőttek gépfegyverrel! Mentünk sorba állni kenyérért de jöttek teherautóval az ellenforradalmárok és gépfegyverrel a fejünk fölé lőttek!

És mit csináltatok eközben?
Menekültünk hogy le ne lőjenek.

Az ellenforradalmárok ezek után mit csináltak?
Hát… ők…kirabolták a boltot,kipakoltak mindent, felpakolták a teherautóra és elvittek mindent! Mi nem mertünk kimenni az utcára mert állandóan lövöldöztek. November 3.-ára gyűlést hívott össze a munkástanács a tüntetés végett. De már nem tudtunk rajta rész venni, mert másnap az orosz tankok elözönlötték Budapestet. A forradalmárok benzines palackokkal dobálták a tankokat.

Mi volt ezek előtt?
Akkor a sok kiszabadult rab miatt nem mertünk az utcára lépni mert valahonnan szereztek gépfegyvert és lövöldöztek össze-vissza.

Mi volt a tankok bejövetele után?
Elfogták Nagy Imrét, Maléter Pált, Rajk Lászlót akiket később kivégezték. Ez volt a megtorlás. Mire elkezdtek dolgozni rengeteg embert elvittek börtönbe, a kollégámat is, akit év után engedtek csak ki és mire kijutott nyomorék volt és kiverték a fogait.

Mikor kezdtetek újra dolgozni?
Januárba mentünk újra dolgozni a gyárba. Lassan minden visszatért a rendes kerékvágásba.

vissza az előző oldalhoz