Menekülés

Mi történt? Miért volt forradalom? Kik tűntettek és kik lázadtak fel, kik ellen? Egy rövid történelmi betekintést tennék az alábbi kérdések megválaszolásával, ez fontos hiszen nem elég csupán annyit tudni, hogy volt egy forradalom, sok ember meghalt és ezért gyertyát gyújtunk minden év október 23-án. Tehát 1956 október 23-án forradalom és szabadságharc tört ki Magyarországon a Rákosi diktatúra és szovjet megszállás ellen. A budapesti diákok békés tűntetésével kezdődött és november 11-én végződött a fegyveres felkelők kivégzésével. Az áldozatok száma meghaladta a 32.000 főt és kb. kétszázötvenezer magyar hagyta el az országot. További kérdéseimre nagymamám rendelkezett válaszadással. Elmondta, hogy milyen módón értesült a tűntetésről, mik voltak az első jelei a forradalomnak:

Haza felé tartottam akkor még a Dob utcában laktunk és a Kazinczy utcán sétálva figyeltem fel a plakátokra.

Mi volt ráírva a plakátokra?
A nemzet követeléseit. Először el sem mertem olvasni mert azokban az időkben bármit rád foghattak és börtönbe vittek.

Volt e illetve van-e olyan ismerősöd vagy rokonod aki disszidálni kényszerült?
Igen, húgom és sógorom. Férjem vagyis a nagyapád és húgom sógora eleinte nemzetőrnek állt be, de otthagyták mert értelmetlennek találták a túlerővel szemben. Húgom és férje valaki segítségével titokban valamely nyugati országba menekültek, mert féltek férje esetleges bebörtönzésétől.

Hogyan sikerül megvalósítaniuk a menekülést, mi történt ez után?
Útközben igazoltatták és levették őket a kocsiról és megígértették velük, hogy hazamennek, de végül mégis elmentek. A határnál megvárták míg beesteledett és a magyar katonák a Fertőtó hídján átengedték őket. Szerencséjük volt a mert másnap reggel az oroszok felrobbantották a hidat és mások a tavon keresztül próbáltak átmenni.

Végül sikerült nekik megmenekülni?
Igen. Hajóra szálltak és hat hét után Ausztráliába értek és még ma is ott élnek.

Részt vettél te is a tűntetésen?
Igen én is. Parlamentnél tűntettünk. Szerencsére addigra hazaértünk, mikor a békés tűntetőkre házak tetejéről lövöldöztek.

Hogyan éltétek ekkor a hétköznapokat?
A nap legnagyobb részét pincében töltöttük arra emlékszem legjobban hogy nagyon fáztunk. Mikor minden elcsendesedett akkor sorban álltunk kenyéréért és élelemért amit faluról hoztak és ingyen osztogatták.

Mit láttál még az egész forradalom alatt?
Láttam ahogy leverik a gyárakról a vörös csillagot és miután eldöntötték a Sztálin szobrot szétfűrészelték darabjait. A lövöldözéseket csak hallottam.

vissza az előző oldalhoz