Balázs Barbara dolgozata

Édesanyám először azt mondta, hogy nem sokat változott az életünk. Végül mikor elkezdett gondolkodni egy-két dolog eszébe jutott.

Mikor megszült engem (l986), otthon maradt majd visszament a munkahelyére, volt ez l988-ban, viszont az öcséim születése után (l99l) nem tudott visszamenni a volt munkahelyére dolgozni, mert időközben az tönkrement. Eléggé nehezen tudott elhelyezkedni, mert nem kellett a három kisgyerekkel. Amiből haszna volt az például, hogy a családi kedvezményekből több lett, mint azelőtt, hiszen 3 gyermeke született, köztük én. Nyaranta nem biztos, hogy annyira örül, hisz előtte a nyaralások szinte ingyen voltak, viszont ma már vagyon egy gyereket nyaralni küldeni, főleg    ha hárman vannak. Anyám ennyit tudott elmondani, nem úgy mint apám, aki még ennyit se. Apám csak két dolgot fűzött hozzá. Az egyik, lehet, hogy megemelték a fizetéseket, de kétszer annyival emelték meg minden másnak az árát. A másik  amit mondott azt inkább idézem: „Aki bérből és fizetésből él, az ugyan úgy nem tud megélni ma sem.”

Egy ismerősöm szülei a rendszerváltás után hoztak létre egy kis magánvállalkozást, egy nyomdát. Mivel előtte a gazdaságot a nagy állami vállalatok jellemezték. Ezeket a rendszerváltás után vagy megszüntették vagy tönkre mentek.

vissza az előző oldalhoz