Domonkos Dávid dolgozata

A rendszerváltást egy kis lakótelepi lakásban éltük meg negyed magammal, amikor kétéves voltam.
A kis lakás arra ösztönözte szüleimet, hogy kis családunkban egy szép, tágas, kertes házat építsenek. Az adódó kerületi kedvezményeket kihasználva vásároltunk egy telket. Ezután elkezdtünk építkezni, ami évekig eltartott, majd l992-ben beköltöztünk a házba.

A kezdet rendezetlen kert után, szakemberek segítségével egy szép kertet építettünk, persze a beépített növények ugyanolyan aprók voltak, mint én.  Később, ahogy nőttem velem együtt nőttek. Mára persze már szépen kifejlődtek.

Az új lehetőségekkel élve elkezdtünk rendszeresen külföldre utazni. Számomra ma természetesek a szabad határok, a könnyed úticél választás, valamint az óriási lehetőségek. De tudom, apukám mesélte, nem mindig volt ez így, nagyon szigorú szabályok szerint lehetett utazni. A rendszerváltás után mindez folyamatosan jobb és szabadabb lett, pl. idén már az útlevelünket sem kérték autós utazásunk alatt. A rendszerváltás tette lehetővé, hogy az iskolában kötöttségek nélkül saját magam választhassam meg azt a nyelvet, amelyet szeretnék megtanulni.

Apukám az informatikában dolgozik folyamatosan, de sokat mesélt arról, hogy amikor ő kezdte még commodore-ral dolgoztak, addig ma félévente új számítógépekkel és ehhez tartozó technikai háttérrel tud dolgozni, amely lehetővé tette új technológiák bevezetését munkájában. Számomra a technika fejlődése a kazettás magnótól az mp3-as lejátszóig a vezetékes telefontól a kamerás mobilig terjed. Természetesen ezek is a megváltozott gazdasági környezetnek (rendszerváltásnak) köszönhető.

A rendszerváltás olyan energiákat szabadított fel, amely az életünket szabaddá tette és megnyitott előttünk sok új lehetőséget.

vissza az előző oldalhoz