Géhner Csilla dolgozata

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy sokkal könnyebb dolguk van a történészeknek, akik a régmúltat kutatják, mint nekünk, a ma történéséről kell, hogy véleményt alkossunk. Pedig az ember fordítva is gondolhatná. Hogy ez mennyire igaz, arra egy példa. Amikor a dolgozat írásához anyagot gyűjtöttem, még Medgyessy Péter volt az ország miniszterelnöke, a mai napi újságokban pedig az olvasható, hogy Medgyessy Péter lemondott, „mert nem akarta az országot puccsisták kezére játszani”. Annak az eldöntése, hogy ez jó döntés volt-e, vagy sem, azt majd az idő eldönti. Az viszont biztos, hogy az ország politikai megítélésének nem tett jót, a tőzsde viszont azonnal válaszolt erre a kérdésre, mégpedig mélyrepülésbe kezdett. De ne szaladjunk ennyire előre az időben.

A rendszerváltás története 1989-90- re tevődik. (Anyukám ekkor íratott be az óvodába) A rendszerváltás folyamata természetesen nem akkor, hanem korábban indult. Nyilvánvaló, hogy a lengyelországi események már korábban is hatással voltak a magyar társadalom- elsősorban az értelmiség egy részének készülődésére, jelentős tényező volt a hazai folyamatokban is. A gorbacsovi reformpolitika, illetve a szovjet világhatalom zavara, gyors elgyengülése. Azt azonban 1989 első felében sem lehetett kiszámítani, hogy milyen változások történnek még a Szovjetunióban, még kevésbe azt, hogy az MSZMP és a környező országok pártvezérei a zavarokban mire szánják el magukat.

Bush elnök magyarországi látogatásáig az amerikai politika sem volt egyértelműen bíztató számunkra. Az látszott, hogy az USA szorongatja a Szovjetuniót. Az amerikai elnök személyes találkozásának alkalmával egyértelművé tette az ellenzéki pártok vezetőjének, Hogy az USA a békés rendszerváltás híve, és erről tanúskodott Gorbacsov is. A nemzetközi háttér adott volt, már csak a törvényi feltételeket kellett megteremteni. A törvényi feltételek megteremtése után elhárult minden akadály, így 1989. október 23-án kikiáltják a Magyar Köztársaságot. A köztársaság kikiáltásának napja az új demokratikus rend szimbóluma, ezzel az 56-os forradalom lett. Az 1990. márciusi első, szabad többpárti parlamenti győztese az MDF. 1990. május. 23-án Antall József lesz a miniszterelnök, augusztus 3-án Göncz Árpád a Magyar Köztársaság elnöke. Magyarországon ezzel egy új korszak kezdődött, a családunkban azonban jelentős változást nem hozott. Bérből és fizetésből élő család vagyunk és voltunk. Édesapám munkahelyét felszámolták, s ezért ezt követően önállósította magát, vállalkozó lett. Szakmájával kapcsolatos tevékenységet folytat a mai napig is. 1993-ban első osztályos tanuló lettem, s ekkor édesanyám, mint magánvállalkozó próbált megélni, de sajnos nem tartott sokáig, mivel hazánkban is megjelentek a multinacionális cégek, és a piaci árverseny miatt elnyomták a kisebb vállalkozásokat. Ezek után  édesanyám visszatért eredeti szakmájához, s a mai napig is óvónőként tevékenykedik. A jelenlegi és az ezt megelőző kormány politikájának köszönhetően nagy hangsúlyt helyeznek a fiatalok továbbtanulására, és ennek megteremtik az anyagi feltételeit. Ennek keretében nővérem főiskolán tanul, és pedig a .középiskola befejeztével szintén felsőoktatási intézménybe kívánok tanulni.

A rendszerváltás megtörtént, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek után „sétagalopp” következett volna. Mindezt bizonyítja, hogy 1990 október 25-én átlagosan 65%-kal drágul a benzin.  Én még nem emlékszem erre, de szüleim igen, elmondásuk szerint lincs hangulat uralkodott az utcákon, mikor a taxisok országos blokádot hoztak létre. A helyzet nagyon éles volt, szerencsére a fegyveres testületek nem kerültek bevetésre, de nem js sok hiányzott hozzá, és ebben nagy szerepe volt Göncz Árpádnak.
Az 1994. májusi választásokon a mandátumok 54%-át szerzi meg és az SZDSZ-el alakít kormányt. A kormány élén Horn Gyula áll. Horn, úgymond „régi vágású” politikus volt, aki már a szocializmusban is élénken politizált,így hát neki az eszméket a piacgazdaságot is tanulnia kellett. Nyitottak voltak az új eszmékre, de mégis hoztak rossz döntéseket és valószínű, hogy ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az 1998. májusi választásokon nem sikerült nyerniük. A FIDESZ Magyar Polgári Párt győzött, kormányfő Orbán Viktor. Ez idő alatt az országban elkezdődött a gazdasági fellendülés, több munkahelyet teremtettek.

A rendszerváltást és az azt követő időszakot igazán nem tudom értékelni, mivel kisgyermekként éltem meg, de én azt hiszem, hogy a politikusoknak abba kéne hagyni már az egymásra mutogatást és gazdaságilag egy sokkal erősebb Magyarországot kéne létrehozni, ahol a fiatalok és az idősebbek is jól érzik magukat és a fiataloknak nemcsak az az egy reményük marad, hogy a boldogulásukat egy másik országban keressék. 

Forrás: www.magyarországinfo.hu és a nagymamám

vissza az előző oldalhoz