Gerencsér Ágnes dolgozata

Magyarországon a rendszerváltás 1989-90-ben történt. Akkor még csak két éves voltam és számomra az volt a legfontosabb, hogy időben kapjak enni, inni és eleget tudjak aludni. Nővérem ekkor még csak négy és fél éves volt, ezért erről a korszakról legtöbbet a szüleimtől és nagyszüleimtől halottam.

Szűk családom négytagú és szerencsére anyai és apai nagyszüleim is élnek. Amikor szüleim összeházasodtak 1983-ban, hamarosan lakáshoz jutottak, állami támogatással. Apu 1975-ben kezdett el dolgozni, az életében nagy változást nem hozott a rendszerváltás, mert előtte és jelenleg is államigazgatásban dolgozik. Anyukám 1984-től 1989-ig otthon volt velem és a testvéremmel. 1990-től magánvállalkozásoknál kezdett el dolgozni, majd pár év múlva saját könyvelő és könyvvizsgáló céget alapított, az egyik volt évfolyamtársával. A szabad vállalkozási formákat a rendszerváltás tette lehetővé. Anyu élete gyökeresen megváltozott, mert nem kell kötött munkaidőben dolgoznia, és a jövedelmét saját magának kell megteremtenie. Jelenleg is saját vállalkozásában dolgozik. Számára kedvező lehetőséget hozott a 1989-es változás.

Apai nagyszüleim az 1950-es évek eleje óta dolgoztak. 1953-ban házasodtak össze. Ők is ahhoz a korosztályhoz tartoznak, akik a második világháború után újjáépítették az országot. Ezek küzdelmes évek voltak. Munkalehetőség mindenkinek biztosított volt, és évek elteltével egyre jobb körülmények között éltek. Nagypapám hivatásos katona, nagymamám hivatásos könyvelő volt. 1989-re már nyugdíjasok lettek.

Anyai nagyszüleim hasonló korúak, mint a másik nagyszüleim. Ők is részt vettek az országépítésben. Szorgalmas munkájukkal évről évre anyagilag gyarapodtak. Anyukám 1960-ban született, szüleivel Abasáron /falun/ élt. Nem szenvedtek hiányt semmiben. Nagymamám a 30-as évei óta rokkant nyugdíjas, egy súlyos műtét miatt. A családfenntartás teljes egészében a nagypapámra hárult. Kőműves művezetőként dolgozott, többek között ő építette a Gagarin hőerőművet /Visonta/, amit a rendszerváltás óta Mátra Hőerőműnek hívnak. A névváltozás összefügg a tulajdonosváltással, mert állami tulajdonból részvényesek tulajdonába került. A rendszerváltás a nagyszüleim életében jelentős változást hozott. Szüleik és nagyszüleik birtokában lévő földeket visszakapták. Ekkor már mindketten nyugdíjasok voltak, de őstermelői vállalkozásba kezdtek, amit azóta is folytatnak. Szőlőoltvány termeléssel foglalkoznak, évente 50-60 ezer darab szőlőoltványt készítenek, amit eladnak. 1989 óta, állami támogatást lehet igénybe venni szőlőtelepítés céljára. Változást az Európai Unióhoz való csatlakozás is hozott, Mert az EU országonként meghatározza, hogy mennyi új telepítést lehet létesíteni.

A családomon kívül más középkorú emberek véleményét is megkérdeztem a rendszerváltásról és többek véleménye az volt, hogy a munka szempontjából biztonságosabban éltek 1989 előtt. Nekem nincsen személyes élményem ezért megnéztem a Terror Háza kiállítást és megdöbbentem a látottaktól és a hallottaktól.

vissza az előző oldalhoz