Guth Bernadett dolgozata

Az 1989-ig fennálló egypártrendszert felváltotta a többpártrendszer Magyarországon., az államforma népköztársaságból köztársaság lett.

Édesanyám legrosszabb élménye ebből az időszakból a taxisblokád volt. Az üzemanyag hirtelen, jelentős mértékű megemelkedése végett a taxisok  a, majd a fuvarozók megakadályozták a közlekedést. Mivel  a tömegközlekedési eszközök nem  tudtak közlekedni, anyukám egy ideig gyalogolni kényszerült a munkából hazafele. Végül az egyetlen közlekedő járműre feltódult az óriási tömeg, ahol az idősek a régi rendszer pozitívumait harsányan éltették, ellenezték az újat és forrott a levegő a forradalmi hangulattól.

Későbbiekben még rengeteg pozitív illetve negatív változást élhettünk át. Pl. a régi rendszerben meghatározott valutakeretet lehetett csak külföldre bevinni, ezután  pedig ezt már nem szabták meg, így szabadabbá vált a ny.-i országokba való utazás, sokan, többek közt a családom is Ausztriába járt vásárolni, nálunk nem, vagy csak drágán kapható árukat. A szüleim főleg ritka édességeket, valamint elektronikai cikkeket hoztak be. Idővel Magyarországon is elterjedté váltak ezek a termékek.

Bevezették a SZJA- és az ÁFA-t és még különböző adónemeket, ami megnehezítette a vállalkozók boldogulását, amit édesapám a saját bőrén azóta is tapasztal, mivel ő is kisvállalkozó. Édesanyám munkaköri feladatait kibővítették, nagy hangsúlyt fektettek a különböző termékek értékesítésére, a teljesítményorientáltság  előtérbe került.

A régi rendszerben viszonylag stabilak voltak az árak a rendszerváltás óta viszont évente többször is számolnunk kell kisebb-nagyobb áremelkedéssel, ami jelentősen befolyásolja családunk anyagi helyzetét.

Nehéz lenne csak negatív, illetve csak pozitív oldalról megközelíteni a változásokat, de összességében elmondhatjuk, hogy mind a politika, mind a gazdaság terén kevésbé korlátozottak a lehetőségek. 

vissza az előző oldalhoz