Hajdú Zsófia dolgozata

A XX. század végén jelentős politikai, gazdasági és társadalmi változások formálták át a világ térképét. Az átalakuló világ új problémákat, kihívásokat eredményezett, melyek jelentős hatással voltak a hétköznapi emberek mindennapjaira. Ez az időszak a változásokat megélők számára új célokat, elvárásokat, a korábbi életükre gyökeres változást hozott, mint pozitív,  mint negatív irányban. Ennek az időszaknak jellemzője volt az új érvényesülési lehetőségek mellett, a korábbi munkahelyek hirtelen megszűnése a kialakuló munkanélküliség.

A családunkban is hasonló változásokat hozott a rendszerváltás, Édesanyám és Édesapám is munkahelyváltozásra kényszerült, mert az őket foglalkoztató állami cégek is felszámolás, átalakítás alá kerültek, hogy az új igényeknek megfelelően gazdaságosan működhessenek. Nem egy esetben történt meg, hogy nagyobb cégek telephelyét, bizonyos részlegeit felszámolták vagy összevonták, ill. új helyre költöztették.

Édesanyám iskolái befejezése óta ugyanannál a cégnél dolgozott, de mégis kénytelen volt munkahelyet változtatni, mert az adott részleget új, a városon kívüli, nehezen megközelíthető helyre költöztették, így számára nehezen megoldható lett volna a bejárás. Szerencsére végzettségével könnyen el tudott helyezkedni egy másik, a gazdasági lehetőségeket kihasználó nagy cég egyik lakóhelyéhez közeli áruházában. Az új munkakörben gyakorlatot kellett szereznie, szakmai szempontból a „nulláról” kellett újra kezdenie mindent.

Édesapám nehezebben érvényesült a változások után, munkahelyét felszámolták, végzettségével nem tudott elhelyezkedni, nem talált anyagilag megfelelő álláslehetőséget, így vállalkozni kényszerült. Nehéz időszak volt számára, munkahelye egyik napról a másikra szűnt meg. Egyéni vállalkozóvá válni abban az időben pedig nem volt könnyű feladat. A megváltozott jogszabályok ismerete, az adminisztráció, az engedély kiváltása hosszú időt vett igénybe. Ez alatt az idő alatt munkanélküli segélyben részesült, hogy megélhetése biztosítva legyen. Vállalkozóként a kezdeti nehézségek után újabb problémák merültek föl, ezért rákényszerült arra, hogy főállásban elhelyezkedve, másodállásként folytassa vállalkozását. A korábbi keresetét csak így, két állásban tudta megkeresni, az átlagosnak mondható életszínvonalat fenntartani. Napjainkban a gazdasági vállalkozások eredményeként főállású vállalkozóként érvényesülni tud, azonban így is napi 10-12 órát dolgozik.

Az elmúlt évek anyagi előrejutást nem hoztak, a rendszerváltás előtt megszerzett javak megtartása, állapotának megőrzése felemésztette a mindennapi élet költségein túl fennmaradó pénzt. 

vissza az előző oldalhoz