Hudák Henrietta dolgozata

Nagyszüleim véleménye szerint sokkal könnyebb volt a ’89 előtti élet. Nem kellett az embereknek napról-napra munka után járniuk, mert mindenkinek megvolt a maga kis munkahelye, ahol megkeresték azt a keresetet, amiből családjukat eltartották. A munkanélküliséget büntették. Anno  a nagymamámat az utcán állították meg, hogy igazoltassák, és amikor a mama azt mondta, hogy háztartásbeli, nemigen nézték jó szemmel. A havi keresetük mindössze 5-6 ezer forint volt, melyből adózniuk nem kellett (nem úgy mint ma). Ez bőségesen elég volt a megélhetésre és a rezsire is. Nyáron nyugodtan elmehettek nyaralni a Balatonra, nem kellett fillérezgetniük, megvolt mindenük, ami kellett. Tehát volt értéke a pénznek, így az árak is elfogadhatóak voltak. Az iskoláztatás szinte ingyen volt, nem úgy, mint ma, hogy az általános iskolás gyerekek tankönyve majdnem 15 ezer forint. Albérletek helyett munkásszállók voltak, ahol nyugodtan elélhettek azok, akiknek nem volt lakásuk. (Ma pedig elkérnek 50 ezer forintot egy albérletért.) Nagyon sok állampolgár azt várta, hogy a kormány a jogtalan haszonhoz jutóktól kérje számon vagyonuk mivoltát. Ez sajnos akkor sem és később sem történt meg.

A mai világban a pénzmosás egyszerűen ellenőrizhetetlen. A korrupció az egész világban hatalmas szerepet tölt be – pénzért mindent és mindenkit meg lehet venni. A pénz értéke nagyon – nagyon lecsökkent. Vegyük példának a havi nettó 65 ezer forintos fizetést és hozzá a 200 forintos kenyeret. Próbáljon megélni az állambácsi 65 ezer forintos fizetésből!!! Nagyon sok dolgozó be sincs jelentve, van akit minimál bérrel jelentenek be, így a munkáltatónak kevesebb adót kell fizetni az államnak. Így nem a dolgozó jár jól, hanem a munkáltató vagy a vállalkozó. Azt mondják ne sírjon az akinek van fedél a feje fölött, és mindennap van meleg étel az asztalán. Hááát… nem tudom. Én nem tudok másra hagyatkozni, csak a nagyszüleim és a szüleim véleményére, és ha tényleg úgy volt, ahogy mondták, valamit sürgősen cselekedni kéne, hogy az embereknek egy kicsit könnyebb legyen, és ne azért menjenek tönkre családok százai, mert egyszerűen nem tudnak megegyezni ezen az örökös vitán.

Legyen megbecsülve az, aki reggeltől-estig dolgozik, és ne csak éppen számlákra és élelemre jusson, hanem az Istenért, tudjon beülni akár egy moziba, mert sajnos van aki ezt nem teheti meg!

vissza az előző oldalhoz