Jávorszki Tímea dolgozata

Mivel én 1987-ben születtem, a Rendszerváltás pedig 1989-90-ben volt, ha megkérdeznének róla legfeljebb csak azt tudnám elmondani, amit történelem órán megtanultam. Vagyis, hogy ekkor megszűnt a szocializmus és kialakult az első demokratikus kormány, az Antall-kormány, valamint hogy az utolsó szovjet tank 1990-ben hagyta el hazánkat. Ahhoz, hogy ezt a házi dolgozatot el tudjam készíteni  szüleimet kellett megkérdeznem.
Az ő válaszaik elég egybehangzóak voltak. Szerintük az élet ’89 előtt sokkal kiszámíthatóbb volt anyagi szempontból. Például: 1 kg kenyér, 1 l tej és 10 dkg párizsi egyaránt 3.60 Ft volt, fix árak voltak. Ha az ember elment a boltba 10 Ft-tal, akkor ezt mind megkapta. Manapság egy szem cukorkát sem kapunk 10 Ft-ból. A Rendszerváltás után folyamatos áremelkedések következtek, mert az állam tele volt adóssággal és persze ezek az adósságok is csak ekkor derültek ki. Így próbálták ezeket minél hamarabb visszafizetni. Szüleim szerint régen kevesebb munkával jobban lehetett élni. Kevesebbet dolgoztak, mint manapság, minden nyáron nyaralni jártak és még pénzt is tudtak félrerakni. Ma pedig apu például 5 éve nem volt nyaralni, éppen elég neki az én nyaralásomat fizetni. 1989 óta nagyon sok családot tönkretett a pénz, az állandó vita az anyagiak körül. Sok család fogott építkezésbe aztán a hirtelen növekvő árak miatt rá kellett döbbenniük, hogy nem tudják befejezni, sőt már eladni sem. Azóta több a hajléktalan és a munkanélküli. Régen például az aluljárókban nem feküdtek tucatszám a hajléktalanok. A mi családunkban senkitől sem vettek el földeket vagy lakást, stb. így a rendszerváltás után mi nem is kaptunk vissza semmit. Sok család kapott vissza hatalmas földterületeket. Ezeken kívül még a szüleim egy fontos dolgot említettek: 1989 előtt nem kellett adót fizetni, ma pedig tömérdek mennyiségű adó van, például: telekadó, súlyadó stb.

Azt mondták, hogy ezek a legfontosabb dolog, amiket le kellett, hogy írjak. Úgy gondolják, hogy valamivel könnyebb volt az élet, bár nem mennének vissza abba a korba. (A maival sincsenek megelégedve.) Szerintem, ha valaki erről többet szeretne tudni a legjobb a nagyszülőket kérdezni, ők átéltek mindent. Én is megtettem volna, de sajnos messze laknak, így csak a szüleim véleményére tudtam hagyatkozni, de remélem ez is elég.

vissza az előző oldalhoz