Keller Attila dolgozata

1989 nagy fordulópont volt az emberek számára, hiszen megdőlt a háború vége óta tartó szocialista rendszer.
A szüleimet ez a változás közvetlenül nem érintette, mert már akkor is úgynevezett ”magánvállalkozók” voltak. Azért tettem idézőjelbe, mert ebben az időben csak elvétve voltak igazi magánvállalkozók. A szüleim a ’80-as évek elejétől kezdve csirkefeldolgozással foglalkoztak és az őstermelők nem lehettek magánvállalkozók, ezért apukám tagja volt a Szilasmenti Mezőgazdasági Szakcsoportnak és így tenyészthetett csirkét, amelyeket azután feldolgozott állapotban a Nagycsarnokba szállított az üzletek számára. Ekkoriban a csarnokban mindössze két magánzónak volt boltja a többi mind állami cég volt. Ezenkívül szállítottak még a belvárosi Közért vállalat néhány üzletébe, amelyek szintén államiak voltak és nem nagyon volt ezeken kívül magán ABC. A rendszerváltás azután megváltoztatta a dolgokat. Az állami cégek megszűntek vagy privatizálták őket. Ez az időszak a családunknak a csirkézésben egy kis holtidőszak volt, mert megszűntek a felvevő cégek és idő kellett ezeknek az újbóli beindításához, amit már a magánszemélyek végeztek, hiszen ezek a boltok magánkézbe kerültek. Így szereztünk meg egy cégtől ’89-ben egy XVII. kerületi piac üzemeltetési jogát, de ezt később visszavették.

Ezután édesanyám videotékákat kezdett el üzemeltetni, ami azelőtt nem igazán volt lehetséges. Az állam hatása az emberekre megszűnt, olyan szinten, hogy beleszólt a családok mindennapi életébe.

Mi 1988-ban kezdtünk el építeni egy családi házat. Ekkoriban azonban az emberek azonban nem építhettek olyan házat, amilyet csak akartak. Csak kockaházakat lehetett építeni sátor vagy nagy kivételes esetben nyeregtetővel. Az emberek a szocialista rendszerben nagyrészt csak a szocialista országokba utazhattak. A rendszerváltás után aztán kijártunk Bécsbe vásárolni, amire azelőtt gondolni sem lehetett, így megnyílt a Nyugat előttünk.

A rendszerváltás szerintem annyiból volt jó az emberek számára, hogy megszűnt az állam szigorú korlátozása és demokrácia lett, de viszont az emberek ezután nem élhettek létbiztonságban.

vissza az előző oldalhoz