Kertész Zsuzsanna dolgozata

Az 1989-es rendszerváltás Magyarország történelmében nagy fordulópont, de a családoknak nem egyforma változást hozott az életben. 1985.11. hóban születtem, így alig 4 éves voltam, ezt a kort csak szüleim elmondásából ismerem.

Szüleim szerint családunknak az élete sokban változott, sajnos nem jó irányba. Az élet még nehezebb lett számunkra. A rendszerváltáskor nagyon sok régi cég csődbe ment, felszámolás alá került. Édesanyám cége szintén erre a sorsra jutott. A felszámolás alatt lévő cégek dolgozóinak a bérét befagyasztották, emelést éveken keresztül nem kaptak. Sok ember maradt állás nélkül, így még ha kevés is volt a fizetés anyukámnak ragaszkodnia kellett a munkahelyéhez, mert akkor már hárman voltunk testvérek.

A rendszerváltás nagyon sok embernek adott lehetőséget a kiugrásra, ha volt bátorsága, tőkéje, összeköttetése. Anyukám azt mondta, hogy ő inkább nyugodtan szeretne aludni. Mi gyerekek sokat nem érzékeltünk ebből a nehéz korszakból, mert anyukám mindig megpróbált nekünk mindent megadni, ha kellett vállalt pluszmunkát is, hogy több pénzünk legyen. Aztán amikor végleg felszámolták a munkahelyét látta, hogy Budapesten egy panelházban, egy fizetésből nagyon nehéz lesz élni. Az árak csak állandóan emelkedtek. Munka egyre kevesebb vagy csak „feketén” volt. Így édesanyám úgy döntött, hogy költözzünk le vidékre, hátha könnyebb lesz az életünk. A mi családunk a rendszerváltásnak köszönheti, hogy már nem Budapesten élünk.

Anyukám már soha nem költözne vissza, annyira szeret vidéken élni. Nyugalom, jó levegő, saját ház, csak hát a pénz itt sem ér többet.

vissza az előző oldalhoz