Pősze Enikő dolgozata

A 80as évek elején, L. I. Brezsnyev halála után érezhető volt a nyugtalanság a Szovjetunióban. Brezsnyev utódai lemondtak, meghaltak, megbetegedtek. A 80as évek végén, pedig jött Gorbacsov és a „peresztrojka”. Az emberek élete gyorsan megváltozott. A Brezsnyev halála előtti időben gyerekként úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben van. Nincs munkanélküliség, nincs bűnözés a katonaság és a rendőrség ott van mindenütt és vigyáz az emberekre. Csak az nem volt világos, hogy miért csak 2 évente lehet menni külföldre és erre az engedélyre is 6 hónapot várni kell.

Miért mondják a nagymamák azt, hogy elvitték 1945–ben az embereket a faluból az oroszok!? Hiszen ők voltak a felszabadítóink. Gyerekként anyukám úgy gondolta, hogy az idős nagymamák biztosan összekeverték a németekkel az orosz katonákat. Később, amikor már ő kérte, hogy meséljenek rájött, hogy igazat mondtak és a dédnagypapáim úgy menekültek meg, hogy elbújtak a zöldséges verembe és a szalmakazlakba. Minden „nagyon jó volt” csak irigykedve nézték a tv-ben, hogy karácsonykor Magyarországon a gyerekek nem mennek iskolába és, hogy húsvétkor járhatnak nyugodtan locsolkodni és templomba.

A peresztrojka után minden összeomlott. Akadozott az elektromos energiaszolgáltatás, nem volt üzemanyag.

Az érdekesség kedvéért a Szovjetunióban:  1L benzin - 8 kopek; 1L ásványvíz - 10 kopek; 1DB gyufa- 1 kopek

Hol volt az előállítási díj!? Olcsóbb volt 1L üzemanyag, mint 1L víz. Tehát a rossz gazdálkodás következtében nem volt miből gazdálkodni. A rubel egyik napról a másikra megbukott. Az emberek banki betétei a mai napig be vannak fagyasztva. Anyukám mesélte, hogy amikor megszülettem elég nagy összegre bebiztosítottak, ezt az összeget 18 éves koromban kellene kézhez kapnom. Úgy tűnik most, hogy soha nem látom azt a pénzt. Idén nyáron érdeklődtek a szüleim felőle és még mindig nincs remény arra, hogy a biztosításokat és a befagyasztott betéteket visszafizessék jogos tulajdonosuknak.

Jegyrendszert vezettek be Ukrajnában a 90-es évek elején és ez a 90es évek végéig tartott. A tanárok nem kaptak fizetést hónapokig, de rendületlenül dolgoztak. A határ mentén beindult a benzinturizmus, de a Kárpát alján élő emberek határtalanul kreatívak. Megszűntek a munkahelyeik, de ők így is eltartották a családjukat. Művelték földjeiket és a férfiak elmentek Magyarországra, Csehországba, Szlovákiába dolgozni, illetve a jártak. A hrivnyva megjelenésével kicsit stabilizálódott a helyzet, úgy tűnik a gazdaság nagyon lassan, de fejlődik. Ismét vannak munkahelyek, a nyugdíjasok megkapják a járandóságukat, a tanárok kapnak fizetést, de a fiatalok jövője még mindig bizonytalan.

vissza az előző oldalhoz