Rimóczy Imre dolgozata

A személy, akiről a történet szól, nem akarta, hogy neve szerepeljen eme írásban. Ezért találomra kiválasztott két betű helyettesíti az illető nevét.

A rendszerváltozást megelőzően K.M. egy egyszerű tisztségviselőből küzdötte fel magát módosabb emberré. Aztán politikai pályára lépett. Támogatta Rákosi Mátyást és a kommunizmus egyik legelszántabb híve lett. Beleszólása volt rendeletek, törvények alkotásába. Jelentős szerepet játszott a TSZ-ek létrehozásában. Rákosi K.M.-et, hűsége elismeréseképpen, egy nagyobb lélekszámú településnek a tanácselnökévé nevezte ki, mely település viszonylag közel volt Budapesthez. Itt ismerkedett meg egy nővel, aki később a felesége lett. Két gyermekük született. Boldogan és elégedetten éltek.

Rákosi bukását követően aktív résztvevője volt az ezerkilencszázötvenhat október huszonharmadikai forradalomnak. Bár nevét nem jegyzik a történelem könyvek, nagyban hozzájárult Nagy Imre megválasztásához. Közben szoros kapcsolatba került Kádár Jánossal és titkon levelezéseket folytatott a Szovjetunió vezetőivel. Ennek köszönhetően sikerült megtartania pozícióját és vagyonát az ötvenhatos forradalom idején illetve az azt követő időszakban.

K.M.-nek, mint a kommunizmus egyik legeltökéltebb hívének, nem kellett tartania a Kádár-féle megtorlástól. Sőt, jelentős szerepet vállalt benne! Okosan taktikázva elérte, hogy Kádár János a bizalmába fogadta. Így K.M.-nek és családjának biztosítva tűnt a jövő. Persze K.M. nagyon ügyelt arra, hogy csupán a háttérben mozogjon. Nem akart soha feltűnést kelteni. Úgy gondolta, hogy amíg nem szerepel a nyilvánosság előtt, addig történjék bármi, van esélye arra, hogy „megússza” a „büntetést”. Ezzel a módszerrel sikerült átvészelnie Rákosi Mátyás bukását, az ötvenhatos forradalmat és Kádár „hatalomátvételét”.

Azonban mint minden, ez sem tartott örökké. A Szovjetunió és ezzel együtt a kommunizmus hanyatlásnak indult. Kádár nem volt hajlandó beismerni rendszere hibáit. K.M felhívta Kádár figyelmét ezekre, de az nem hallgatott rá. Ennek az lett a vége, hogy K.M. és Kádár János összevesztek és K.M. kegyvesztett lett. Ezáltal majdnem mindenét elvesztette. Csak az volt a szerencséje, hogy nem sokkal később meghalt Kádár János. K.M. kiábrándult a kommunizmusból. Csatlakozott az akkortájt megalakuló MDF-hez és a rendszerváltozást követően jelentős szerepet vállalt az Antall-kormány tevékenységében. Így sikerült megmentenie vagyona egy részét, melyet néhány év alatt a sokszorosára szaporított.

Közben családjával elköltözött egy másik településre, ahol már az MDF színeiben volt polgármester. Ezt a pozícióját egészen ’98-ig megtartotta. A nyolc év alatt belefáradt a politizálásba. Megunta a háttérben való életet. Amíg ’94-ig az MDF hatalmon volt, még aktívan dolgozott. Azonban a ’94-es választásokon már csak azért indult, mert akadt ellenfele. Aztán a nyolc év alatt a településből község, majd város lett.

A ’98-as választáson K.M. mér nem vett részt. Nyugdíjba vonult és csendesen élt feleségével. Ugyanis időközben két gyermeke felnőtt lett és kirepült  a „családi fészekből”. K.M.-nek sikerült politikai pályafutása alatt, a rengeteg változás ellenére, annyi pénzt, vagyont összegyűjtenie, hogy nyugdíjas korára ne kelljen semmiben hiányt szenvednie.

Az ő hozzám intézett szavaival zárnám a történetet. „Csak akkor legyél politikus, ha nem értesz jól a lopáshoz! De vigyázz! A politikust a tolvajtól alig választja el egy vékonyka hajszál!”

Van benne valami igazság…

vissza az előző oldalhoz