Szögi Katalin dolgozata

A rendszerváltás l990-ben kezdődött és az emberek nagy részének az életét felborította, illetve változtatásra kényszerítette. Nagyon sokan elvesztették  a munkahelyüket, mert egyszerűen  megszűntek a nagyvállalatok és cégek. Így sok ember elszegényedett és nagyon sokan az utcára kerültek. Azoknak az embereknek, akiknek magas iskolai végzettségük volt könnyebben be tudtak illeszkedni az új rendszerbe. Ezek az emberek tudtak KFT-ket, BT-ket és különböző kis létszámú munkahelyeket létesíteni.

A mi családunkat is változtatásra kényszerítette az új rendszer. A nagymamámat egyik napról a másikra korkedvezményes nyugdíjba küldték, mert a munkahelyét felszámolták. A nagypapám a többi tanult kollégájával KFT-t alapított, ahol több embert foglalkoztatnak. Anyukámat szintén elküldték a munkahelyéről, mert azt is megszüntették. Ezután anyukám a kényszerhelyzet hatására vállalkozásba kezdett, melynek hátterében a szülői segítség állt. A két nagynénémet nem érintette ez a váltás, mert még iskolába jártak. Az idősebbik nagynéném az iskola befejezése után ismerős által tudott munkába állni. Kicsit több fizetését ment munkahelyről- munkahelyre. Ahol utoljára munkavállalóként dolgozott az ÁFÉSZ üzlet volt, amelyet felszámoltak. Így kényszerült arra, hogy egy kisvállalkozást indítson el. Ebben az időben a banki hitelek megváltoztak és segítették a kezdő vállalkozókat.

A mai fiatalok tisztán látják, hogy a tanulásban, nyelvtudásban van a jövő, mert minél magasabb a végzettség annál könnyebben tudnak munkahelyet találni. Könnyebben az EU országokban, de az egész világon is.

vissza az előző oldalhoz