Vozár Viktor dolgozata

A Szivárvány Kereskedelmi Vállalatnál (állami vállalat) dolgozott főellenőri és boltvezetői beosztásban.

A rendszerváltás előtt l988-ban részvénytársasággá alakították át a céget. Az első boltvezetői értekezleten ígéretet kaptak a boltvezetők, hogy ők is vehetnek majd a cégnél részvényeket. Ebből az ígéretből azonban nem lett semmi, mivel a részvényeket csak felsővezetők vehettek. Majd a rendszerváltás után ezeket a részvényeket átadták először 51%-ban, majd később l00%-ban a HUMANIC osztrák cégnek. Ezáltal külföldi tőkével elkezdték a cég átszervezését. A boltok egy részét felszámolták, eladták, egy részét átalakították cipőáruházzá. Az átszervezés a dolgozók elbocsátásával is járt. A nyugdíj előtt álló dolgozókat nyugdíjazták, a többieket elküldték, főleg a középkorúakat, csak a fiatalokat foglalkoztatták tovább kevés bérért.

A cipőáruházak készletét nem a hazai magyar cipőgyárak áruiból töltötték fel, hanem külföldről, főleg távol-keletről. Ez a cipők minőségén is meglátszott. A reklamáció is sok volt. Így is megérte nekik, mivel több 100%-os haszonkulccsal dolgoztak és adókedvezménnyel. Csak a boltvezetői, helyettesi munkakörben foglalkoztatják 8 órában, a dolgozókat, a többi  dolgozót csak részmunkaidőben, 4-6 órában.

A barátom édesanyját végig a felszámolásig foglalkoztatták, kb. 2 évenként más-más boltba helyezték addig, amíg a Szivárvány teljesen meg nem szűnt. Az utolsó bolt felszámolása után, felmondással elküldték. Ekkor 52 éves volt. Mivel a Horn kormány idején a nyugdíjkorhatárt felemelték, így előnyugdíjba nem mehetett el. Jelenleg munkanélküli segélyből él, még hét és fél éve van hátra a nyugdíjazásig. Sok-sok munkahelyen próbálkozott, de sajnos eddig nem sikerült elhelyezkednie.

Kereskedelmi Főiskolai végzettséggel, 4 modulos ECDC számítógépes végzettséggel, 30 éves kereskedelmi gyakorlattal az Auchan áruházba is jelentkezett. A sok cég közül csak részmunkaidős, hétvégi pénztárosi munkakört ajánlottak részére, azt is csak a karácsonyi csúcsidőszakra, meghatározott időre. Megkérdezte, hogy mennyi a pénztárosi bérezés az Auchan-nál. Ott elmondták, hogy bruttó 90 ezer. Jelenleg ez Magyarországon a versenyképes jövedelem, ezt hirdeti az Auchan. 

vissza az előző oldalhoz