Csizmadia Zoltán és Barabási Réka interjúja

Jó napot Marika néni! Az iskolában egy nehéz feladattal bíztak meg, néhány emlékezetes pillanatot kell megörökítenünk az 1956-os forradalomról. Talán a Marika néni a segítségünkre lehetne.
Nem szívesen beszélek erről az időszakról, de pár eseményt feltudnék  idézni ami a segítségetekre lenne.

Voltak megrázó pillanatok?
20 év körül lehettem, amikor férjemmel Tatabányáról utaztunk haza, ám félúton elfogyott a szén, és emiatt a vonat megállt. Úgy döntöttünk, hogy nem fordulunk vissza és gyalog folytatjuk utunkat Pápára. Gondoljuk beletelt egy kis időbe amíg hazaértek. Hát szerencsénkre kis gyaloglás után, egy fiatalokkal tele teherautó állt meg mellettünk és felvettek mert azt hitték, hogy diszidálni akarunk, végül is megegyeztünk, hogy csak egy darabig visznek el, mert mi Pápa felé tartunk.

Jól van Marika néni, de ebben mi az megrázó?
Ha nem szakítanátok félbe, folytatnám, ugyanis egyszerre csak mindenki riadtan nézett előre, mert megállítottak az oroszok ellenőrzésre. Néhány igazolvány körbeadásával mindenkit körbeigazoltattak, amire nem figyeltek fel az oroszok. Ám amikor újra  elindultunk, akkor jöttem rá, hogy miért volt mindenki rémült, ugyanis a pokróccal leterített ládákban, amelyeken ültünk, fegyverek voltak. Amikor szétválltak útjaink, újra gyalog indultunk neki az útnak, egyszer csak egy orosz katonákkal tele tank haladt el mellettünk, akik csodálkozásunkra nem brutalitásukat mutatták ki, hanem a segítségüket ajánlották fel, hazavittek minket egészen a házunkig. Innen látszik, hogy azért ők is emberek voltak.

Különleges utazás lehetett, de  gondolom ez a félelem nyomot hagyott a Marika néni életében. Hogy emlékszik: az az időszak mindig olyan csendes volt?
Erről is van egy emlékem: egy napon nagy zajt hallottam a rendőrséggel szemben levő szakközép iskola felöl,és az ablakon kinézve azt láttam, hogy a tanulók elhagyva az iskolát, a szó szoros értelmében elfoglalják a rendőrőrsöt. Amíg a rendőrök egy hátsó kijáraton át menekültek, a fiatalok azt kiabálták : SZABADSÁG! SZABADSÁG!

Köszönjük kedvességét,most sikerült nekünk is kialakítanunk egy képet az 1956-os eseményekről. Minden jót Marika néni.
Örülök,hogy a segítségükre lehettem. Viszlát gyerekek!

vissza az előző oldalhoz