Balogh Gabriella interjúja

A beszámolómat mely a forradalomról szól anyai papámmal készítettem. Neve Dósa István és most 63 éves. Mikor a forradalom kitört ő 13 éves volt és Tápiószecsőn a szülőfalunkban tartózkodott.

Október 13-án, reggel elmentek az iskolába, ott hallották, hogy kitört a forradalom. Azon a napon a fiatalság kiment a Honvédséghez, mely a falu határán található. Hegegy őrnagy szétosztotta a fegyvereket. A laktanyából sok katona haza tért és sok más laktanyából is haza tértek a sorkatonák, elengedték őket. Azok, akik Pestre voltak kivezényelve a forradalmárok ellen, nem harcoltak ellenük, hanem visszatértek a szülőfalujukba. A haza jött katonák fát termeltek ki, hogy szabadidejüket töltsék, a papám is ott volt.

 Megalakult Tápiószecsőn a Nemzetőrség. Az éjszaka folyamán járőröztek. Ez november 4-ig tartott. Hajnalban mikor megtudták, hogy a szovjet hadsereg megérkezett Budapestre, azután pár nap múlva lerakták a fegyvereket. A papáék akkor hol voltak iskolában hol nem. Egyszer az általános iskolát szovjet katonák kerítették be, mert azt hitték, hogy gimnazisták tanulnak ott. A tanárok elengedték a tanulókat és a szovjetek elvonultak.

A sorkatonáknak november közepétől nem kellet visszatérniük az alakulataikhoz, hanem a tápiószecsői laktanyában kellett jelenezniük az év végéig. Majd májusban leszereltek, mert áprilisban jöttek meg az újoncok és addig maradtak ott ameddig a kiképzésük tartott.

vissza az előző oldalhoz