Gregor Dániel interjúja

A szomszédom az 56-os forradalom kirobbanása idején Daruszőlőhegyen tartózkodott. Csupán csak 16 éves lány volt. Ez a település néhány km-re fekszik Sztálin várostól (Dunaújvárostól). Mint tudjuk Dunaújvárost régen úgy hívták hogy Sztálinváros. Az életkörülmények nehezek, mert ellátási zavarok voltak. A szomszédom elmondása szerint, mikor meghallották a forradalom hírét Daruszőlőhegyen sokan teherautóra szálltak, és Sztálin városba mentek, hogy tüntessenek a fiatalokkal.

,,Sztálinvárosban is voltak harcok,lövöldözések nem csak Pesten. A bátyám is ott dolgozott mint mindenki a faluból. Szerencsére sértetlenül tért haza. A közlekedés megbénult mindenütt, és aggódtunk a bátyám miatt. Este tájt mikor hazajött beszámolt mindenről, hogy milyen nehezen jutott haza. Sok mindenki féltette a rokonait és szeretteit.”

Kérdeztem tőle néhány dolgot:

Miket hallott Budapestről,hogy mik történtek ott?
Rádióból hallottuk milyen harcok voltak, mennyi halott van,valamint Budapestállapotáról. Szörnyű volt hallani ezeket. A faluban is ordítoztak tüntettek. Féltünk  mindig, hogy mit hoz a holnap.

További elmondása szerint megtudtam, hogy az Állam Védelmi Hatóság (ÁVH) Emberei, akik magyarok katonák voltak sokan hazaszöktek,mert nem akartak harcolni a forradalom leverésében. Őket később megkeresték a feletteseik és visszahívták őket. Akik nem mentek vissza azok katonaszökevényeknek számítottak, és súlyos büntetést róttak rájuk. Volt akit halálra ítéltek. Rossz helyzetben voltak, mert az egyik részről a kötelességüket kellett végezniük, míg másik részről meg nem akartak a saját népük ellen fordulni. Sokakat családtagjaik bújtatták, de végül sokakat elkaptak. A faluban (Daruszőlőhegyen) a forradalom idején átálltak a Kommunista párt tagjai, vezetői a forradalmárokhoz,majd mikor már leverték a forradalmat, visszamentek eredeti helyükre a pártba.

Tartózkodtak szovjet csapatok a környéken?
Elvileg igen. De nem biztos. A faluban néhányan említették ezt, de ki tudja lehet, hogy rosszul tudták. Viszont féltünk,hogy faluba is jönnek. Féltünk kimenni!

Hogy reagáltak az emberek a faluban a forradalom leverésének hírére?
Sokan féltek nem mertek kimenni a házakból. Bújtatták a rokonaikat, akik részt vettek a forradalmi harcokban vagy ÁVH-s rokonaikat, akik nem mentek vissza az Állam Védelmi Hatósághoz vissza. A forradalom végén mikor már minden lecsendesedett mindenhol, csak a romok, és holttestek emlékeztették az embereket a forradalomra.

vissza az előző oldalhoz