Juhász László interjúja

1956 októberében nem volt semmi jele a forradalomnak Rétság környékén. Budapesten a diákok tüntettek, ezt lehetett hallani a rádióban, és így 23-án kitört a forradalom. Községünkben megalakult a nemzetőrség, ami a rendfenntartást biztosította a forradalom mellett. Másnap értesültünk, hogy Felsőpetényben tartják fogva Mindszenty bíborost, és a rétsági páncélos katonák szállították Rétságra, itt a plébánia előtt rövid beszédet tartott. A laktanyában szállásolták el, és a honvédség biztosította az éjszakai őrzését. Másnap kora reggel harckocsi kísérettel Budapestre szállították.

Én a rétsági kisáruház vezetője voltam, a bolt kinyitása után a lakosság pánikszerűen vásárolt fel mindent, a készlet körülbelül 80%-át felvásárolták (főleg élelmiszert). Megkezdődött a községben a budapesti lakosság számára az élelmiszergyűjtés (burgonya, hús, zöldségfélék) és ezt 25-26-án elszállították Budapestre.

Itt különösebb esemény nem történt, de azért a párttitkárt beosztásából felfüggesztették, kisebb-nagyobb megmozdulások ugyan történtek a forradalom mellett, de tudomásom szerint ütlegelés, bántalmazás a pártagokkal szemben nem történt. A lakosság nagy része örült a forradalom részbeli sikerének, de november 4-én Kádár János hívására az oroszok megszállták az országot. Mi hallgattuk a Szabad Európa rádióját, vártuk a Nyugat segítségét, de nem jöttek. Így az Orosz csapatok teljesen leverték a forradalmat. A rétsági honvédség védőállásait elhagyva bevonult a laktanyába, a legénység nagy része hazament. Ekkor megkezdődött azoknak a polgároknak a begyűjtése, akik a forradalommal szimpatizáltak, például a nemzetőrség tagjai. A környékről több embert is letartóztattak és itt tartották őket fogva majd egyeseket deportáltak. A rendőrség engem is kihallgatott, hogy nem -e tudok valamit a forradalmárokról, de én nem árultam el senkit és semmit. Ezután rendőrség békén hagyott. November 18-a után megkezdtem a boltnak az árúval való feltöltését, amit budapesti nagykereskedelmi vállalatoktól szereztünk be. Kis félelemmel, de nagyjából helyreállt a bolti rend.

vissza az előző oldalhoz