KÖSZÖNTŐ

 

Dear Visitor,

This year we are launching a new Erasmus+ project in our school with the cooperation of four European secondary schools from Poland- Lublin, Germany - Cologne, Greece – Litochoro and Italy - Cles. The coordinator is P L O im. St. Staszica in Lublin. The cooperation will take place between students and teachers during mobilities and in the workshops for foreign teachers. About 300 students and 30 students will participate in the project.

The students will analyse the issue of balanced development and, closely linked with it, environment protection. Thanks to the mobilities, they will be able to compare this issue in different countries and they will work on different aspects of the problem in each country. The students will also learn about the organisations promoting slow lifestyle, opposing the pursuit of material wealth. They will find out more about the natural environment of humankind and the need to preserve its wealth for future generations, they will also acquire the skills of team work, critical thinking, dealing with difficult situations, leadership skills, doing interviews, editing texts and using new technologies. They will also improve their language skills (English, German and Italian).

During the project, students will work using interesting, alternative methods of work, such as experiment method, educational pathways, city and nature reserve rallies, presentations, videos, interviews, editing for publishing a book and many others.

The results of the book (video, book and photos) will appear on the schools websites, on the special platform of the project, on Facebook and other social websites and also by word of mouth and photo exhibitions.

The outcome of the project will be available both locally and internationally. It will be a great example of how to break barriers, promote sustainability and international cooperation.

As the framework of the project, teacher exchange and good practice sharing (job shadowing) are planned.

We are inviting you to join this journey and learn about our environment and the ways we can preserve it.

Kedves Látogató!

A 2014-es évben indult útjára az Európai Unió új programja az Erasmus+, mely az oktatásban szereplők számára nyújt lehetőségeket a továbbfejlődésre, a felzárkózásra, az új lehetőségek megismerésére. A program három területen kínál fejlesztést a résztvevők számára: 1) tanárok, oktatók és a szakképzésben tanuló diákok mobilitása, 2) iskolák és oktatási intézmények együttműködése, 3) szakpolitika és az ifjúságügy támogatása.

2014 és 2016 között mind a KA1-es (tanári mobilitás), mind pedig a KA2-es (stratégiai együttműködés) programban is sikerrel vettünk részt, kihasználva a projekt nyújtotta továbbképzéseket és elmélyítve azt a tudást, mellyel tudatos internethasználókká váltak diákjaink.

A Zrínyi Miklós Gimnázium a 2019-es évtől egy lengyel középiskola koordinálásával és összesen öt iskola részvételével kapcsolódik be az Erasmus+ programba, mely két évre szóló együttműködést alapoz meg a ’Learn sustainability-live sustainablity’ témában. A projektünk a környezettudatos szemléletet szeretné a gyerekek számára közelebb hozni, hiszen a téma sohasem volt még ennyire aktuális, mint napjainkban. Korábbi európi uniós projektekhez képest újdonság ez a mostani abban a tekintetben, hogy nyelvtanároknak is lehetőség adódik módszertani kitekintésre, mivel a program ’job-shadowing’-ot kínál iskolánként három kolléga számára.

A két év során körülbelül 300 diák végez majd kutató-elemző munkát, vizsgálja természetes vizeink földrajzát és felhasználhatóságát, keres megoldást egy racionálisabb városi létre összhangban a természettel és önmagával. A hulladékkezelés-és gazdálkodás, a ’slow movement’ és a helyi környezeti problémák feltérképezése szintén központi témája lesz a két éves projektnek.

Az előttünk álló időszakban tanulóink és tanáraink német, lengyel, olasz és görög iskolákkal fognak a témában együtt dolgozni: plakátokat és logót tervezni, előadásokon részt venni, videókat és interjúkat készíteni, valamint értékelni az eredményeket. Természetesen a workshopokban való részvétel mellett alkalom nyílik majd az adott országok megismerésére, ismerkedésre és élmények szerzésére is. Az élményeken és tudáson túl azonban fontos hozadéka még ennek a projektnek az, hogy a diákok közös nyelvként az angolt használják; megtanulják kifejezni magukat más és más élethelyzetekben és ennek segítségével fogják a barátságokat ápolni, ha majd a program lezárul.

Honlapunkon megtekinthetik diákjaink és tanáraink beszámolóit az egyes találkozókról, az általuk készített prezentációkat, valamint a fényképeket, melyek megpróbálják bemutatni azokat a pillanatokat, melyek meghatározó élményként valamennyi résztvevő számára emlékezetessé teszik az Erasmus+ programot.

Magyar Ibolya (projekt koordinátor, Budapest X. Kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium)