hogyan készült a helytörténeti tabló?

A tabló elkészítésének története oda nyúlik vissza, amikor a Pataky a Zrínyi és a HDKE 2009 januárjában megállapodott arról, hogy 2010 őszén megrendezi az Auschwitz Album vándorkiállítást a Pataky Művelődési Központban.

Egy diákcsoporttal kezdtük meg a munkát azzal, hogy elolvastuk Moldova György „Szent Imre induló” című könyvét, ami Kőbányán, az Auguszta nyomortelepen játszódik.
A másik kiindulópontunk a Richter Gedeon Gyógyszergyár múzeuma volt, ahol a névadó életével és munkájával ismerkedtünk meg.
A harmadik támpontot a Cserkesz utcai zsinagóga épületében működő Emberbarát Alapítvány jelentette.

Célunk első perctől az volt, hogy a kőbányai zsidók története ne számokból álljon, minél személyesebb, a diákok számára minél átélhetőbb legyen. Igyekeztünk túlélőket vagy azok leszármazottait felkutatni, őket meghallgatni és az ő történeteiket dokumentálni.

Sok-sok beszélgetés, kutakodás útján jutottunk el Kálmán Ödön - volt kőbányai főrabbi - unokájához, Lefkovics Gyula cukrász lányához, Grünfeld Judit barátnőjéhez és Deák Gyulánéhoz, aki az Auguszta telepen volt szemtanúja a zsidók elhurcolásának
Ezekről az emberekről, az ő személyes történetükről a „Mesél a tabló” fejezetben olvashatnak.

A tabló kivitelezésében Buzás Kálmán, Danziger Dániel és Szántó Judit vettek részt.

A kiállítás állványzatának legyártását, valamint összeszerelését a bonyhádi „Soha többé soá” Alapítvány végezte.

A Zrínyi Miklós Gimnázium 105 önkéntes diák tárlatvezetőjét a HDKE holocaust oktatói készítették föl arra a munkára, amit három héten keresztül, a vendégkönyvi bejegyzések szerint nagy megelégedésre végeztek

A projekt eredményeként gimnáziumunk minden diákja meglátogatta a kiállítást, minden ötödik diákunk tárlatvezetőként részt vett a munkában, többen személyesen találkoztak olyan emberekkel, akik ismerték azokat, akiknek a tabló emléket állít. Talán ez utóbbi jelentette a diákok számára a legnagyobb élményt.

A helytörténeti tabló megtekinthető a Zrínyi Miklós Gimnázium aulájában.