a kiállítás története

Amikor Budapesten megnyílt a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény
( www.hdke.hu) a Páva utcában akkor kerültek bemutatásra Magyarországon először az Auschwitz Album képei. Az állandó kiállítás elkészültekor merült fel a gondolat, hogy a fotósorozatból egy utazó kiállítás készüljön, diák tárlatvezető programmal.

Bármelyik település vagy iskola megrendezheti a kiállítást, kölcsönkapja a képeket, amennyiben készít egy hatalmas méretű tablót a helyi zsidóság életéről és pusztulásáról. Ez önálló kutatómunkát igényel az Emlékközpont szakmai felügyelete alatt. Ez a helytörténeti tabló az Auschwitz Album képeivel egy időben, egy helyen kerül a bemutatásra úgy, hogy a látogatókat felkészült középiskolás diákok kalauzolják végig a tárlaton. Így egy helyi közösség( falu, város, kerület..) és a programban résztvevő diákok egyszerre élhetik át a közvetlen környezetükben és az országban bekövetkezett pusztulást.

Így jutottak el a fotók többek között Egerbe, Debrecenbe, Bonyhádra, Pécsre...és nem utolsó sorban Kőbányára.

Kőbányán a kiállítást a Zrínyi Miklós Gimnázium és a Pataky Művelődési Központ közösen rendezte meg 2009. szeptember 23-tól október 16-ig. Helyszínt a Pataky biztosította, míg a tárlatvezetők a Zrínyi Gimnázium diákjai voltak.