jákób lili története

Jákob Lili 1927-ben Kárpátalján, Bilkén született. 1944-ben szüleivel és két ikeröccsével együtt Auschwitzba deportálták, ahol szelektáláson estek át. Édesanyját és öccseit gázkamrába, míg őt és édesapját munkára válogatták.
Az ő transzportjuk érkezésének és megsemmisítésének dokumentálására kapott kivételes engedélyt két SS tiszt. Így készült el az a fotóalbum, amelyet később Auschwitz Album néven ismert meg a világ.
A front közeledtekor a családból egyedül életben maradt tagját,Lilit Sziléziába, majd a Dora-Mittelbau-i koncentrációs táborba hurcolták. Ezt a tábort szabadították föl az amerikai katonák 1945 szeptemberében.
Lili az SS barakkokban meleg ruha után kutatva talált rá a fotóalbumra, amelynek egyik képén felismerte iker öccseit, másikon pedig saját magát és társait. Magához vette az albumot és az Amerikai Egyesült  Államokban őrizte.

Halála előtt, 1980-ban a jeruzsálemi Yad Vashem Intézetnek adományozta. Azóta ez  a  páratlan  dokumentum az ottani állandó kiállítás része, a képek másolatai azonban bejárják a világot. Így kerültek bemutatásra a budapesti Holocaust Emlékközpontban is.